Wat is nou zilver?

Sodaliet

Wat is nou zilver?

Sterling zilver, verzilverd, 925 zilver of 999 zilver. Op internet kom je zoveel verschillende zilversoorten tegen, met allemaal een andere benaming en uitleg. Snap jij het nog? In deze blog gaan we de onduidelijkheid voor eens en altijd achter ons laten! Lees je mee?

De geschiedenis van zilver
Zilver is een product afkomstig uit de natuur en speelt al hele lange tijd een grote rol in de mensheid. Het meeste zilver wordt gewonnen in de grote zilvermijnen in onder andere Peru, Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Vroeger werd zilver veel gebruikt als betaalmiddel, maar ook als versieringsmiddel. Tot ongeveer 1900 waren zilveren en gouden munten zelf de belangrijkste betaalmethode. Tegenwoordig wordt zilver veel verwerkt in kandelaars, spiegels, bestek en sieraden (waaronder de prachtige exemplaren van Mimi 😉 ).

925 zilver
Zilver is een relatief zwaar materiaal. Alhoewel zilver zwaarder is dan goud, is zilver een vrij zacht materiaal. Om die reden wordt zilver vaak gemengd met een ander materiaal om er vervolgens sieraden van te maken. Een vaak gebruikt materiaal om zilver  te mengen voor sieraden is koper. De meeste (zilveren) sieraden bestaan dus voor 92,5% uit zilver en 7,5% uit (meestal) koper. 925 zilver wordt ook wel Sterling zilver of eerste gehalte zilver genoemd. De benaming Sterling zilver, afkomstig uit Engeland, wordt voor alle soorten 925 zilver gebruikt. Zilver van het tweede gehalte bestaat uit 83,5% zilver, derde gehalte bestaat uit 80% zilver. Het grote voordeel van 925 zilver is dat het altijd mooi blijft, zeker als je je sieraden goed onderhoudt en af en toe oppoetst. Een ander voordeel van 925 zilver is, is dat het stevig materiaal is en dat er in het materiaal een naam of teken gestempeld kan worden.

Alle sieraden van Mimi bestaan uit 925 zilver.

Verzilverd

Bij veel sieraden wordt gebruik gemaakt van de ‘silver plated’ methode. De sieraden worden gemaakt van metaal, met daar overheen een dun laagje zilver. De sieraden worden ondergedompeld in een badje wat zilverdeeltjes bevat, en blijven zo aan de stalen sieraden vastplakken. Veel bedrijven kiezen verzilverd materiaal boven 925 zilver. De reden hiervoor is dat verzilverde sieraden veel goedkoper zijn dan sieraden die bestaan uit 925 zilver. Echter zitten er ook nadelen aan verzilverde sieraden. Het grootste ‘probleem’ bij verzilverde sieraden is dat het zilveren laagje snel van het metaal af slijt. Dit komt door de zuurgraad van je huid. Het slijtproces kun je wel afremmen door rekening te houden met een aantal factoren:

– Voorkom contact met chemische producten zoals parfum, haarspray en nagellak.

– Draag geen verzilverde sieraden tijdens het sporten of zwemmen

– Bewaar je sieraden in een luchtdicht en droog sieradendoosje

999 zilver

Deze vorm van zilver is de puurste vorm zilver die er bestaat en krijgt ook wel de naam fijnzilver. 999 zilver bestaat voor, je raadt het al, 99,9% uit zilver. Deze vorm van zilver wordt nooit gebruikt voor sieraden, simpelweg omdat het te zacht en te kwetsbaar is om er sieraden van te maken. Eigenlijk kom je alleen fijnzilver tegen in beleggingsmunten en zilverbaren. Mocht je gaan willen beleggen in zilver, dan doe je dat vaak met fijnzilver. Dat je het even weet 😉

625 zilver

Last but not least, de benaming 625 zilver. Deze vorm van zilver mag eigenlijk helemaal geen zilver genoemd worden. Zilver bestaat voor minstens 80% uit zilver en dus komt de 62,5% van deze vorm lang niet in de buurt van echt zilver. Er zijn sieraden die bestaan uit 62,5% zilver, al komen die maar weinig voor. Weet dus dat als je ooit in de verleiding wordt gebracht door de tekst ‘echte zilveren sieraden’, en je leest vervolgens dat het sieraden zijn die voor 62,5% uit zilver bestaan, dat geen echte zilveren sieraden zijn.

Conclusie

Nu je dit blog hebt gelezen, weet je het verschil tussen de verschillende soorten zilver. Mijn tip is om alleen voor echt zilveren sieraden te kiezen. De prijs van deze sieraden ligt misschien hoger, maar de kwaliteit is vele malen beter dan de andere soorten zilver. Als je een 925 zilveren sieraad aanschaft, weet je zeker dat je hier een leven lang plezier van gaat hebben. Worden je sieraden wat dof? Geen probleem, wij hebben ook speciaal voor jou een blog geschreven over het schoonhouden van jouw zilveren sieraden. Enjoy!

Liefs,

Roos
Blog-editor van Mimi

Share this post