Let’s clean je edelsteen

Sodaliet
Edelstenen en mineralen

Let’s clean je edelsteen

Je hebt de edelsteen gevonden die jou aanspreekt en die bij jou past. Hij staat of ligt al op de plek waar je ‘m hebben wilt en jij kan eindelijk genieten van de energie die je mineraal afgeeft. De steen brengt jou als het goed is veel positieve vibes, maar daar wil hij natuurlijk wel iets voor terug. Edelstenen dien je goed te onderhouden en daarom is het belangrijk om ze af en toe eens even een goede ‘reinigingsbeurt’ te geven. Veel edelsteenliefhebbers hebben hier al veel ervaring mee, maar lang niet iedereen weet precies hoe ze hun edelstenen moeten onderhouden. Ik hoop dat wanneer je deze blog hebt gelezen, je precies weet hoe en wanneer je een edelsteen een update moet geven!

Waarom moet ik mijn edelsteen reinigen?

Edelstenen nemen net als alles wat leeft energie op. Planten, dieren en wij als mens geven energie af en nemen energie op; edelstenen ook. Dat energie afgeven en vooral energie opnemen vraagt vaak veel inspanning van een levend organisme. Wij zorgen voor onszelf door voldoende rust te nemen en goed te eten. Planten in je interieur geef je af en toe een ‘opfrisbeurt’ door ze water te geven en ze soms bij te knippen. Dit is met edelstenen niet anders. Oke, je hoeft je edelsteen geen water te geven zoals je dat bij planten doet en al helemaal geen snoeibeurt gaan lopen geven, maar het onderhouden van je edelstenen is dus wel van belang.

Hoe weet ik of mijn edelsteen gereinigd moet worden?

Het reinigen van de edelsteen is heel erg afhankelijk van de plek en functie van de steen. Draag je bijvoorbeeld vaak zakstenen bij je? Deze moeten vaker gereinigd worden dan een edelsteen die in de kast staat. Maar, hoe zie je nu aan een steen of deze gereinigd moet worden, hoor ik je denken. Zodra de steen dof begint te worden is het verstandig de steen te reinigen. Ook wanneer de steen barstjes gaat vertonen, kan een goede reinigingsbeurt geen kwaad. Vaak je edelsteen reinigen en opladen kan geen kwaad. Doe het dus zo vaak als goed voelt.

Verschillende methodes om je edelsteen te reinigen. 

Er zijn een aantal verschillende methodes om je edelsteen te reinigen. Nu is het zo dat niet elke edelsteen op alle manieren gereinigd kan worden. Zo zijn er bepaalde mineralen die niet tegen water en/of fel zonlicht kunnen. Wanneer dit per ongeluk wel gebeurt, kan dit de edelsteen aantasten. Sommige edelstenen kunnen dan breken of zelfs oplossen. Het is dus van belang dat je goed weet welke methodes wel en vooral welke methodes niet geschikt zijn om jouw edelstenen te reinigen en op te laden, dus gaan we gauw verder.

Ontladen en reinigen met Hematiet
Hematiet is een perfecte steen om andere edelstenen mee te reinigen. Hematiet heeft een reinigende en aardende werking, de perfecte eigenschappen om jouw exemplaren mee te ontladen. Naast dat Hematiet erg goed werkt bij het reinigen van edelstenen, heeft de edelsteen ook andere goede eigenschappen. Zo kan Hematiet helpen je zelfvertrouwen een boost te geven en schijnt het je wilskracht te versterken. 


Weer even terug naar de reinigingsfunctie van Hematiet. Je edelstenen ontladen in Hematiet is een methode die altijd werkt. Laat je edelstenen een nachtje in Hematiet liggen en de volgende dag zijn ze ontdaan van alle (negatieve) energieën die de steen bij zich droeg. Hematiet is licht magnetisch en heeft een zelfreinigende functie. Je hoeft je bakje Hematiet dus niet te reinigen. Is je Hematiet nat geworden? Droog deze dan snel goed af, anders kan deze gaan roesten.

Reinigen met water
Een andere effectieve manier om sommige edelstenen te reinigen is met water. Goed om gelijk al te zeggen: Pas op, niet alle edelstenen kunnen tegen water! Wanneer je edelstenen die hier niet tegen kunnen met water gaat reinigen, bestaat de kans dat je hele steen oplost. Das pech, steen weg, dus. Dit gebeurt vaak bij broze edelstenen. Andere edelstenen verkleuren weer wanneer je deze onder water houdt. 

Gelukkig zijn er genoeg edelstenen die wel gewoon met (stromend) water gereinigd kunnen worden. Onderaan deze blog vind je elke edelsteen met de juiste reinigingsmethode. 

Reinigen met rook

Steek wat Salie of wierook aan en haal je steen een paar keer door de rook. Het branden van Palo Santo is ook een erg effectieve methode om je stenen te reinigen.
Palo Santo wordt ook wel het heilige hout genoemd en is afkomstig uit het Andesgebergte, Zuid-Amerika. Het oogsten van de Palo Santo stokjes gebeurt op een bijzondere maar vooral natuurvriendelijke wijze. Alleen de ‘dode’ afgevallen takjes van de Bursula Graveolens (de boom waar de Palo Santo takjes afkomstig van zijn) worden gebruikt. Zo wordt deze prachtige boom niet beschadigd. De Inca’s gebruikten dit hout al bij allerlei rituelen en tegenwoordig wordt het vooral veel gebruikt om mee te reinigen. Ik kan nog zinnen vol schrijven over deze bijzondere boom, maar dat bewaren we maar voor een andere blog ;).

Reinigen met Amethist

De laatste reinigingsmethode die ik je uit ga leggen is die met Amethist. Plaats je edelstenen in een Amethist geode of op een cluster en laat deze een paar uur staan. Na enige tijd zijn je edelstenen volledig gereinigd.

Zo, we hebben nu de meest gebruikelijke reinigingsmethodes besproken. Er zat vast eentje bij waarvan je nog niet alles wist. Nu we je edelsteen hebben gereinigd, moet hij alleen nog opgeladen worden. Opladen is dus iets anders dan het reinigen van een edelsteen!

Opladen met aarde
Leg je steen +- 24 uur in de aarde. Zie je jezelf de volgende dag de hele tuin overhoop halen omdat je vergeten bent waar je je steen hebt begraven? Je kan je stenen ook bij je kamerplant instoppen. Wel zo makkelijk! Wanneer je de volgende dag de steen weer opgraaft, is deze weer helemaal opgeladen.

Opladen met maanlicht

Het opladen door middel van maanlicht is een van de meest veilige en zachte manieren om je edelsteen weer energie te geven. Leg je steen een nacht in het maanlicht en de volgende ochtend is ie weer helemaal opgeladen. Je hoeft niet speciaal in je pyjama naar buiten om je edelsteen neer te leggen, dit kan gewoon achter glas.

Opladen met zonlicht

Ook het gebruik van zonlicht is een manier om je edelstenen op te laden. Maar, let op! Niet alle edelstenen zijn geschikt om in de volle zon te leggen. Er zijn zo veel edelstenen die bij (fel) zonlicht verkleuren, erg zonde. Zoek daarom eerst altijd uit of jouw steen geschikt is om in de zon op te laden!

Opladen met Bergkristal

Bergkristal is de edelsteen bij uitstek om andere stenen op te laden. Leg je stenen op een Bergkristal cluster of op een bedje van Bergkristalsteentjes. Om een goed resultaat te bereiken, laat je je edelstenen minimaal 24 uur op Bergkristal liggen.

Gefeliciteerd! Je kent nu de meest gebruikte reinigings- en oplaadmethodes voor edelstenen. Nu de grote vraag, welke methode is geschikt voor welke edelsteen? Ja, ook hier is aan gedacht. Speciaal voor jullie hebben wij bij elke steen in de shop een waarschuwing gezet welke reinigings- en oplaadmethode het beste vermeden kunnen worden. Heb je een specifieke vraag over het reinigen of opladen van jouw steen? Twijfel niet en neem gerust met onze klantenservice op. Wij vinden het alleen maar leuk om je te helpen ☺.
Ik hoop dat je weer wat wijzer bent dan je al was na het lezen van deze blog en ik zou zeggen… Let’s clean it up baby!

Share this post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *